Menu

Skovgaard

1906-01-21

Afsender

Johan Rohde

Modtager

Joakim Skovgaard

Dokumentindhold

Vedrørende en problematik med at billedhugger Tegner vil udstille sine malerier i Den frie Udstilling.

Transskription

21-01-1906
Kjøbenhavn

Kjære Ven

Da jeg ikke kan komme til Mødet i morgen og nødigt vil forstyrre Dig i Dit Arbejde, sender jeg Dig dette par ord for at forklare Dig, hvorledes Folk fra den frie Udstilling, som jeg har haft Lejlighed til at tale med, ligesom jeg selv stiller os til det Forlangende, som Billedhuggeren naturligvis ville stille.
- Billedhuggerne, det vil sige, Tegner, er naturligvis vred over at hans [?] Billeder ikke bliver antagne af den frie Udstilling og ville [overstreget: ?] nu forsøge paa anden Maade at trumfe dem igjennem.

Men er der èn Ting, jeg mener, vi ikke kan, Ja er det dette at tillade Billedhuggeren at udstille noget, der har noget med Malerkunst at gjøre. – Vi har i mange Aar ført en Kamp netop om dette at værne Udstillingen mod malerkunst, som ikke var gjort ud fra de Forudsætninger, vi billiger. Vi har spilt mange anstrængelser herpaa, og vi har afvist mange hæderlige Malere – som vi maaske ikke burde •2• have afvist; skulde vi nu tillade Billedhuggeren at udstille malerier, sa jo alle vore Bestræbelser spildte. Thi Publikum vil ikke kunne gjøre Forskel paa de Billeder, der hænger i [overstreget: de] |vore| 3 Sale og dem der hænger i den fjerde og Pressen lige saa lidt. Vi ville komme til at have Ansvaret [overstreget: derfor] |for dem alle|, og Publikum Begreber om os og vort Bestræbelser, der og i Aarenes Løb har [?] og ikke saa lidet, ville nu blive ganske forvirrede. Og hvem siger saa, at det bliver ved Tegner alene; der er ogsaa andre Billedhuggere, der er begyndt at male og enhver Daarlig maler, der vil mere paa den fri Udstilling, maa jo begynde at modellen og søge Optagelse i Billedhuggernes Kreds for derefter at udstille sine Billeder.
Der var som Du vil huske ikke megen Begejstring for at tage Billedhuggerne med; først og fremmest, fordi der jo ingen var, man havde [?] Sympatien for. Da der imidlertid hos en Del medlemmer deriblandt [?] først og fremmest hos Viggo Pedersen |var en Del Stemning for denne Ordning| [?] os andre; som vil ud var de fleste os fra en stemme og lovede ikke at [?agiten] imod Forslaget imod den udtrykkelige •3• Betingelse, os Udstilling paa i den nye Afdeling bestemt udelukket blev Billedhugger arbejder og ikke andre og alene af den Grund kan man ikke gjøre Billedhuggerne nogen Indrømmelse paa dette Punkt. [Overstreget:?] Vor Forhold til Billedhuggerne er dette, at vi har gjort dem en Tjeneste, i det vi har tilladt Dem at bygge sammen med os og oveni Kjøbet givet Dem en Part af indtægten, hvilket i aar er 800 Kroner [C. 1600 besøgende] . Men naar man véd hvis uendelig liden Interesse Publikum har for Billedhuggerkunsten, kan man sige sig selv, at disse 1600 besøgende er ikke kommen for at se, hvad Billedhuggeren har lavet, men [?] [?] kun en uendelig ringe part af dem er kommen af denne Grund.
Det var naturligvis en fejl af Willumsen uden videre at foresltaa Tegner som udstillende maler, han burde have undersøgt Stemningen lidt først, saa havde vi måske været fri for at skulle diskutere dette engang afgjorte Emne
Med venlig hilsen Din hengivne Johan Rohde

Fakta

PDF
Brev
København, Nybrogade 12

Mappe 89 nr. 19