Skovgaard
1884-06-08
Afsender
Niels Skovgaard
Modtager
Joakim Skovgaard
Dokumentindhold
Niels Skovgaard viderebringer nyheden om at Titus Schouws lille søn Conrad er død af strubehoste. Han har været på en udstilling hvor han blandt andet har set værker af Michael Ancher, P.S. Krøyer og August Jerndorff.
Transskription
Mappe 18 nr. 36-36a-36b
Rosenvænget 8 Juni 1884
Kjære Joakim!
Tilgiv at der er gået hele tre uger siden jeg fik en underretning fra Østrøø, som de bad mig lade gå videre til Dig, rigtignok når jeg skrev, men jeg burde jo skrevet straks; det er at De den 13de Mai mistede lille Conrad, det er naturligvis et meget stort savn for Tante, kan Du nok vide. Det var af strubehoste han døde. Dit brev kom i dag. En væsentlig grund til at Du ikke for længe siden har hørt fra mig, er netop at jeg vilde fortælle om udstillingen, men jeg har slet ikke haft tid til at studere den grundigt, og jeg når det vist heller ikke. Frøken Vigmands portrait, slår meget, ved det udmærkede liv der er i det, og det er også meget virkningsfuldt, men noget synderligt har jeg ikke tilovers for det,
7 Juli Kjærgård.
Det er rigtignok et gammelt brev at fortsætte, men lige fedt!
Ja nu er jeg da ved klitterne og sagerne står således, at da Torolf snød mig
-2-
og ikke vilde med, så kom Henrik Jespersen en dag og sagde at han nok vilde det, og nu er vi på et ganske fortrinligt sted, hos nogle rare folk som for en temmelig billig penge giver os god mad og herlige senge, og så må det jo også nævnes, at det er lige ved et parti klitter, som jeg rigtignok tvivler om der gives mage til. Ja bliv Du bare i Italien og Grækenland, jeg misunder dig ikke, men for resten havde jeg slet ikke noget imod, om Du kom her til, tværtimod. Ja Du! tag en anden gang med hertil, eller hent mig til efteråret, når Du kommer sydfra, så er det jo ingen synderlig omvej, for det er sydligt jeg er; så skulde vi få et se om Du vilde rynke på næsen ad æ bjærre, jeg tror nej, selv om det så var lige fra Grækenland Du kom. Det er et par mils vej norden for Blåvandshuk at jeg er, lige ved den sydlige ende af Fil sø, min ad: er Hr. Kaptain Block, Kjærgård, Ål sogn, Varde.
9ende Juli
Hura!Hura! Torolf kommer, vi sendte ham forleden et brev for at hale ham
-3-
her over, og det lykkedes, han kommer på løverdag, det er balade.
Nu er det nok ellers bedst at jeg fortsætter, der hvor jeg slap den 8ende i forrige måned. Å! nu opdager jeg først at det er i dette brev, jeg fortæller dig lille Conrads død, det havde jeg dog tænkt, at den beretning var kommet afsted, men min hukommelse den er rigtignok ikke stort bevendt, ja det er grueligt med mig. 11de Juli. Det går rigtignok småt med skriveriet, u ha! det var om frøken Vigmand, hun havde også et lille dameportrait på udstillingen under titelen koketteri og det svarede sandelig til sit navn, for det var i den grad koketerende, at man blev aldeles væmmelig ved det, men det var udmærket til at belyse hende selv og hendes andre billeder, for igrunden koketerer hun selv med sine billeder, eller ved dem, det er ækelt, især passer det ikke i et mandsportrait, hun er heller ikke fri for rutine i behandlingen, og det sammen med det søde koketteri, gjør hende jo godt skikket til at blive en rigtig publikums malerinde, hvad hun vel allerede er.
Udstillingen i det hele synes jeg var
-4-
god, det betydeligste synes jeg var Ankers portrait af hans kone, men ikke fri for en smugle søgt i opstillingen, og så et billede af ham af en gammel fisker udenfor et hus, aftensol; publikum fandt vist forfærdeligt, og jeg tror også nok at der var mange malere der ikke kunde gå ind på det, men der var da også dem som satte det meget højt, Schwartz gjorde det da. Det var meget imperesionistisk og frygtelig skidt malt, en underlig modsætning til portraitet, der var så glimrende malt, men der var en fortælling i den gamle og i solens strejfen hen over lanskabet, som var storslået, desværre må jeg give Engelsted ret i at det ikke var fuldkommen selvstændigt, og så måtte det vel nærmest være Milét som havde lidt med det at gjøre; Engelsted syntes for resten udmærket om det. Et par andre ting som Anker havde var der ikke noget ved og fru Anker stod ikke godt, Johansen derimod var fortrinlig, især i et portrait af en gammel nysgærrig, døv og skæv kone, det kunne vanskelig være bedre. Krøjer var udmærket og Jerndorf havde også udmærkede portraiter, Haslund også gode; i det hele taget stod portrait maleriet så godt.
Skredsvig havde en fortryllende lille
-5-
Mappe 18 nr. 36a
buste af sit barn. Edelfeldt er absolut langt bedre end frøken Vigmand, men jeg ved ikke selv rigtig hvad jeg synes om ham, for i grunden var det udmærket, men der noget, jeg ved ej hvad, som gjorde, at jeg havde lidt imod det, Du må for resten ikke tro at det var overleget behandlet, der var vist snarere kludret med det. Kabels værelse var fortræffeligt, men det var rigtignok nogle gardiner så brandgule, så det næsten ikke var til at holde ud, men sådan har de været, og det var jo et portrait af stuen, Viggo så meget kridtet ud, sig ham endelig det, og Du selv blev noget grå i vejen og floden, sådan ikke rigtig solskins farver, hjemme så de meget anderledes ud, selv om mere farve i dem nok kunde gjort godt, i det hele taget er det gået op for mig, at skal man male solskin, så gælder det nok så meget om at træffe farven overalt, som at komme så højt op i lyset, skønt det jo også er godt, i så henseende lærte jeg meget af Købke udstillingen, han kunde få sådan rigtig yndigt solskin, skønt han malte tyndt og uden stort spræld, og det var ved at gå farven rigtig på klingen, og træffe den nøjagtigt på alle punkter, ikke rode noget sammen, men sætte den enkelte farvetone klar og smuk på sit bestemte sted, og den næste ved siden af, og stætte koldt lys, hvor der skulde være
-6-
koldt lys, og varmt lys, hvor der skulde være det, og ikke lave mellemtone ved at male lyset ind i skyggen, men studere hver en nuance og så male den omhyggeligt. Du kunde vist for eksempel haft mere styrke i Dine reflekser sine steder, ind under stene på vejen o.s.v. men fordi jeg synes jeg rundt omkring i enkelthederne kunde gjøre mange ting brilliantere og klarere i farven, derfor synes jeg ikke at Dine billeder egentlig trænkte til at være varmere i total virkningen, som jo nogen har bildt Dig ind; det lille med kirken klædte rammen så udmærket, ellers havde jeg måske sagt det samme om det som om de andre, men stalden var god og rammen klædte den også, og til min forbavselse har jeg truffet flere ikke malere, som har syntes så godt om den, for eks. doktor Ditlevsen, da han hørte at den var fra Sora, udbrød han, at så var der dog noget smukt i Sora, for efter Viggos og Dine andre billeder, mente han det måtte være et skrækkeligt sted. 12de Juli. En gang i denne måned skal Gyrithe have bryllup, jeg synes det er den 28nd i alt fald er det i tyverne, jeg prøver på at lave en bid til hende, dersom Du har en lille stump, så kan Du jo sende den, men jeg synes også godt at Du kan lade være. Du var vel ikke bedt
-7-
til bryllup.
Mappe 18 nr. 36b
Jeg har ikke fået nogen papirer fra Consulen i Neapel, men jeg har fået 40 kr. af Lemejer for en tidligere forsendelse, men jeg ved ikke om Zartmand skal have halvdelen. Jeg ved ikke hvad Du har imod Tom P,s ilustrationer, der var for nogen tid siden en efter hovedet af Veroccios? Rytterstatu? den var da god, men ellers vil jeg ikke forsvarere det at tegne så meget. Jeg laserede den gamle forsølvede ramme til høstfolkene med japanesisk rødt, og den blev udmærket, nu har jeg givet billedet til Engelsted, han vil nemlig indmelde sig selv og tilbød også at indmelde Dig. Dersom Du har noget imod det, så skriv mig det snart, for ellers lader jeg ham gjøre det.
-8-
Det er dog et farligt kludderi med alle de udgifter jeg skaffer Dig, jeg anede ikke at der ikke måtte være brev i pakker, og hvad brevet angår, så er det vel min sædvanlige svækkede hukommelse der igen har været på spil her. La Cour gav kun 300 kr for hele året. Så nu tror jeg ikke der er flere forretninger. Idag er det Torolf kommer, Jespersen tog til Varde igår for at modtage ham, og iaften går jeg dem vist en mils vej imøde tænker jeg. Å! her er dejlig, Du skulde set klitroserne, der nu desværre er afblomstrede, jeg synes det er dronningen for alle de vilde blomster vi har, og så er hjejlernes fløjten også yndig og så havet, ja den ensomhed der kan være på stranden den er rigtignok storstilet, jeg blev så underlig forleden jeg sad derude og malte, men er det godt vejr, så er der liv der ude, fugle på stranden og i luften, og delfiner som dukker op af havet. Lev nu vel og hils meget fra Niels.
|Foreningen Fremtiden 500 kr. købt billedet rammen japanesisk rød. Græsk relief i kassen. Bindesbøls brev|
Fakta
PDFBrevet er dels skrevet på Rosenvænget og på Kjærgaard en måned senere, i Juli måned.
Anna Ancher
Michael Ancher
Malthe Engelsted
Peder Severin Krøyer
Janus la Cour
Viggo Pedersen
Elise Schouw
Joakim Skovgaard
Niels Skovgaard
Christian Skredsvig
Kristian Zahrtmann
Mappe 18 nr. 36, 36a og 36b.