Skovgaard
1890-07-16
Afsender
Hans Gregersen
Modtager
Joakim Skovgaard
Dokumentindhold
Hans Gregersen informerer om valget i forbindelse med Københavns Valgmenighed, og at han har set Jeppesens tegninger og ser frem til at se tegningerne af Niels Skovgaard til Immanuelskirken.
Transskription
Lund ved Rødvig (Stevns)
d. 16. juli 90
Kære Joakim Skovgaard
Jeg rejste fra København i Tirsdags (i Går) Morges så tidlig, at jeg ikke kunde meddele Dem Udfaldet af Valget til Menighedsråd i Mandags Aften, men gør det nu med et par Linjer, idet jeg takker for Deres Brev, som jeg fik i rette Tid Mandag Morgen.
Da vi i forrige Uge havde det sidste Møde, måtte der ikke omtales, hvem man helst kunde ønske ind i et sådant Menighedsråd, for ikke at udøve noget Tryk, antager jeg. Men Fru Const. Hansen og et par andre Damer havde i Fredags alligevel indbudt til et Møde i en Gymnastiksal som [?] af c. 60 Kvinder og de enedes om 6 og lod så Valget af de andre være overladt til eget Skøn. (Der blev dog ikke noget bindende vedtaget.) Jeg havde givet Fru C.H. Deres Brev at læse, hvad jeg havde gjort lige overfor Plockross og Jungersen, og hun havde så taget en Afskrift deraf og læst det op ved Mødet; det |er| jo ganske rimeligt, at denne optræden af Kvinderne har udøvet nogen Indflydelse på Afstemningen i Mandags, så den fik en stærk Heldning efter hvad de ønskede og hvad vi (Cst. H., Plockross, H. Holm)●2● også helst så. Udfaldet denne Aften (Mandag) blev derfor (?) at valgte blev: Gabe med alle (d.v. 213 af 214 ), Fru Const. Hansen, Plockross, V. Jakobsen, Harald Holm, Fru Lindberg, Const. Moltke, Overværkførr Jensen, Møller, Andersen og jeg ved først Valg; ved Omvalget stod [?] det mellem Dem og Fouragehandler Joh. Nielsen, og det afgjordes efter to Afstemninger ved [?bundet] Valg mellem ham og Dem, at De blev valgt. Efter Mødet som i øvrigt forløb meget roligt og smukt, hvilket just ikke var Tilfældet med det forrige, hvor Sagførerfuldm. A. Hansen og Formand Lindenberg grasserede lidt, blev vi enige om at overdrage dem af Rådet, der blev i Byen at slutte Aftale med Falkenstjerne og indsatte Salen [?snart] efter Jeppesens Plan. – Jeppesen har 2-3 Planer til Kirkebygningen, som jeg så i Mandags; men jeg venter med Længsel at se Deres Broder Niels Tegninger og Planer og skønt jeg ikke forstår mig på, hvorledes to Planer kunne sammenarbejdes, så håber jeg i et hvist Tilfælde på et Sammenarbejde imellem dem.
Den næste Gang, Jungersen kommer herind for at prædike bliver d 24. August, men han kommer imellemtiden ind og holder et Møde, men jeg ved ikke når og kommer heller ikke til det, med mindre det kan falde i Dagene om 4-7 Aug., da jeg er i Byen til det store nordiske Skolemøde.●2●
Som De ser, er vi nu ude på Landet, rigtig ude på Landet, som vi i Grunden ikke har været i flere År. Vi bor i en smuk Egn i Stevns, på en Bondegård, hvor der er flinke Folk af vor Retning, midt i en Frimenighedskreds (Rønnes Annex) 5 Minutters Gang er der til Havet, 15 Minutter er vi om at gå til Skoven ved Højstrup, som er berømt for sin Fuglesang. Badene er jo ikke glimrende, men det er jo Strandbade. Vi venter os derfor meget udbytte af vort Landliv. I Horisonten mod S.Ø ligger Høje Møn, mod Syd ligger Faxe Kalkbjerg og fremviser sin smukke Kuppel med Kirken på Toppen som Lanterne, og mod Vest titter Frimenighedskirken i [?Haarslev] frem over frugtbare Kornmarker (men den forskønner ikke Landskabet; nu skal jeg se den en anden Dag, forhåbentlig snart høre [?])
Ja hele Flokken venter på den alm. Vandgang, derfor må jeg afbryde i Dag. Får De Tid og Lyst til at skrive, skal jeg med Glæde svare Dem på, hvad De kunde ønske Oplysning om, da jeg igennem Berg er i let og hurtig Forbindelse med Kredsen.
Hils nu Deres Hustru og Broder Niels fra mig og ligeledes fra min Kone, og så vil jeg ønske os alle sammen en god Sommer.
Gud i Vold! Deres hengivne Hans Gregersen