People
F. Hendriksen
F. Hendriksen var en meget indflydelsesrig dansk boghåndværker. Efter endt læretid som xylograf (træsnitskærer) og et par års arbejde i faget i London åbnede han 1870 et værksted i København, der stadig (2020) er virksomt som reproduktionsatelier under navnet F. Hendriksens Eftf.
I 1888 tog han – sammen med en kreds af fremtrædende biblioteks- og universitetsfolk, (heriblandt Edvard Brandes) – initiativet til til Forening for Boghaandværk, og i 1893 initiativet til Fagskolen for Boghaandværk, en af Europas første fagskoler for de grafiske fag – og en af Europas første teoretiske overbygninger på den traditionelle mesterlære.
Idemæssigt var han inspireret af den engelske Arts and Crafts-bevægelse, og siden 1890'erne af William Morris og hans Kelmscott Press. Modsat William Morris var Hendriksen imidlertid også optaget af den nyeste teknologi, og fx indenfor reproduktionsteknik var han først i Danmark med den fotografisk fremstillede halvtonekliché.
Xylograf Hendriksen må tilskrives æren for, at dansk boghåndværk og – industri fra et teknisk og kunstnerisk lavt stade ca. 1870 – i løbet af hans levetid kom på niveau med den nyeste internationale udvikling.
Med idealistisk ildhu og personlig gennemslagskraft markerede F. Hendriksen sig også stærkt i dansk kulturliv. Da Københavns Rådhus skulle indvies i år 1905, var det F.Hendriksen der blev bedt om at holde festtalen. Hans erindringsværker er vigtige kilder til tidens kunst- og kulturhistorie, navnlig Mennesker og Oplevelser (1910; udvidet udg. 1932) og En dansk Kunstnerkreds fra sidste Halvdel af 19. Aarh. (1928).