Menu

Skovgaard

1913-11-18

Modtager

Joakim Skovgaard

Dokumentindhold

Vedrørende bibelpult til Roskilde Domkirke. Herefter drejer det sig om, hvorvidt forgyldte- eller sølvbeslag vil egne sig bedst i klimaet i kirken.

Transskription

Roskilde den 28 Nov. 1913

Hr Professor Joakim Skovgaard!
Om pulten

Deres Tanke om at udskære en Figur til at bære Bibelpulten er i og for sig tiltalende, men saa maatte Figuren i hvert fald forgyldes. Rent Egetræ mellem Messingstager og den helt igjennem forgyldte Altertavle kan ikke gaa. Der maa være Harmonien i det Hele. Kan Figuren ikke forgyldes eller baade forgyldes og males saaledes som figurerne paa Altertavlen. Seer jeg ikke rettere, end at den maa bortfalde. Prisen har ikke noget at sige. Pengene maa jeg bagefter●2●søge Bevilling til. De maa ikke være Ked af, at Beslaget er blevet forgyldt, thi det er aldeles nødvendigt,ikke saa meget for lysets skyld, som fordi Sølv [?mat] bliver sort her i Domkirken. De maa derfor endelig ikke gnide Sølvet frem, thi det vil hævne sig Blodigt. De vil da meget snart blive nødvendig at tage Beslaget af for at faae det renset. Her i Domkirken staaer kun guldet sig, Messing maa ferniseres og Jern maa males; navnlig Jern arter ganske [?] her. Jernportene i Bisbebuen har mange gange blevet ræverødt over det hele, og først nu er det lykkedes Hr Malermester [?Mollerausen] ●3● i Kjøbenhavn at farve en forlak, som fuldstændig afværger Saltsyrens angreb og kun er meget lidt synlig. Sølv er den ganske vist ingen Erfaring gjort med i Domkirken, da alt Kirkesølvet er Saa forsvarlig gjort bag to tætsluttede døre, at Saltsyredampene ikke kunne Trænge ind i Skabet. Men Erfaringerne taler tilskrækkelig for, at Sølvet ikke alene Anløber, men bliver helt sort, saa jeg haaber, De ikke vil experimentere dermed. Guld er Guld, og det holder sig i Aarhundrede. Det vilde være herligt, om vi kunde faa Bibelen herned til Jul.

[?]
HiortLorenzen

Fakta

PDF
Brev

Formentlig er dette brev svaret på Joakim Skovgaards kladde fra den 11-11-1913 som findes i Mappe 91 nr. 18.. Her kommer Joakim Skovgaard med et foreslag om, han skulle gnide guldet af de forgyldte sølvbeslag på biblen.

Roskilde

Mappe 91 nr. 25